♥ مقالات ♥
♥ باشگاه علمی تخصصی یوگا پرنده آزاد ♥
♥ آشنایی بیشتر با پرانا (prana) ♥
پرانا واژه ای سانسکریت به معنای نیروی حیاتی است که وجود این انرژی حیاتبخش نامرئی عامل سلامتی و زندگی در کره خاکی میباشد. این واژه در فرهنگ شرق چی Chi یا کی Ki نامیده میشود که ما انسان ها آن را از طریق آب، هوا، زمین، درختان، گیاهان و یا به کمک دعا، نیایش و مراقبه دریافت میکنیم . بنابر این پرانا در همه جا یافت می شود و حضور دارد. پرانا در هوا هست اما هوا نیست، در غذا هست اما غذا نیست، در آب هست، اما با آن تفاوت دارد. تمام مواردی که ذکر شد، تنها حاملان پرانا هستند. پرانا دستاورد انرژی های نهفته ای است که در جهان و انسان وجود دارد که به اشکال مختلف ظهور میکند و نور، گرما، انرژی الکترومغناطیسی و . . . از تجلیات آن می باشند. این انرژی قابل دیدن و لمس کردن نیست، اما مانند هوایی که تنفس میکنیم ما را دربرگرفته و موجب ایجاد توازن در روح، روان و جسم ما شده و همة جامدات و موجودات جهان فیزیکی و پدپده های روحی و روانی را شامل میگردد. هرقدر پرانا متراکمتر گردد، به ماده و جهان فیزیکی نزدیکتر است و هرچه رقیقتر باشد به تجلیات روحی متمایل تر است. از دیدگاه سوامی شیواناندا پرانا ماحصل کلیه نیروهایی است که در جهان متجلی هستند که تنفس تجلی ظاهری پرانا است. در فلسفه یوگا اعتقاد بر این است که با اجرای روش های صحیح کنترل تنفس می توان این ماده لطیف را در درون کنترل نموده و آن را جذب کرد. بنابر این هوا سرشار از پرانای آزاد است و اعضای بدن می توانند پرانای آزاد هوا را از طریق تنفس جذب کنند.
با این تعریف درمی یابیم که پرانا همان انرژی درونی بدن انسان نیز هست که در غرب به اشتباه از آن به نام بایو الکترومغناطیس نام برده شده است. پرانا نیروی واحدی است که وظایف بسیاری را انجام می دهد اما متناسب با وظایفی که انجام می دهد نام ها و جایگاه های مختلفی در بدن دارد که عبارتند از: پرانا (prana) آپانا (apana) سامانا (samana) اودانا (udana) ویانا (viana) این نیرو در تمام سطوح بدن انسان توزیع شده و برای حرکت؛ مسیرهای خاصی دارد که در علوم ودایی و فلسفه یوگا این مسیرها، نادی ها و یا کانال های انتقال انرژی نامیده می شوند. در هنگام تجربه استرس های مداوم، خستگی، بی حرکتی، تنفس نامناسب، تغذیه نادرست، عملکردهای ناصحیح و ارتکاب گناه یا عدم انجام وظیفه صحیح ارگان ها و . . . انرژی در این مسیرها بلوکه می شود و مواد سمی تولید می گردد، لذا بدن در جهت بیماری قدم برمی دارد اما با جریان یافتن پرانا در بدن این سموم که عامل ایجاد انواع بیماری های جسمی، روحی و روانی هستند تصفیه و از بدن دفع می گردند. اینجاست که بدن استحکام و حالت طبیعی و متعادل خود که دستیابی به آن غیر ممکن بنظر می رسید را به دست می اورد. هدایت پرانا با قدرت تمرکز و آگاهی و تحت کنترل اراده نیز امکان پذیر است که می توان از آن در جهت پیشرفت و خود ترمیمی استفاده نمود.
زمانی کیفیت پرانا تا حد عالی در بدن افزایش می یابد که انسان متعادل و همگام با طبیعت زندگی کرده و به تمام ابعاد وجودی خود توجه آگاهانه داشته باشد. پرانا به سه روش كه شامل روش طبیعی (خود به خود)، اكتسابی (از طریق تمرین) و دریافت از منبع بالاتر، افزایش مییابد. همانطور كه گفته شد، افزایش میزان پرانا در شخص با همسویی و هماهنگی با جهان هستی و منشأ و حاكم آن یعنی خداوند ارتباط مستقیم دارد. بنابراین، هر چه میزان تسلیم و سرسپردگی شخص به نیروی الهی حاكم بر جهان بیشتر شود، از این نیرو بیشتر برخوردار می گردد و اجازه استفاده از آن را نیز مییابد. به تعبیری دیگر كسی كه تسلیم اراده خداوند است و به او توکل می کند، بیشترین مقدار جذب پرانا را دارد. اراده ی چنین شخصی اراده خداوند است، بنابراین او از تمام توانمندیهای لازم برای پیشبرد اعمال همسویی كه انجام میدهد، برخورداراست. برعكس، هنگامی كه شخص از چنین هماهنگی و تسلیم و رضا دور گردد، از این نیرو تهی میشود. این موضوع در شكل بیرونی به صورت كاهش موفقیت نمود پیدا میكند و در مواردی حتی سلامت فرد مختل میشود یا در موارد حاد آن، موجب بروز بیماریهای سخت و حتی مرگ میگردد. در نظر بگیرید كه شاخهای از درخت جدا شود، برای او چه اتفاقی خواهد افتاد؟ شاخه ی دور مانده از اصل، نیروی دائمی و حیات بخش درخت را از دست میدهد و سرنوشت معلومی خواهد داشت . . . پژمرده و خشک و بی جان! اما زمانی که شخص آگاهانه به طرقی که نام برده شد، آغاز به افزایش تدریجی پرانا در بدن خود می نماید، بتدریج زنده و فعال گشته و از حالت مرده یا نیمه مرده خارج میشود . زندگی مسئولانه و آگاهانه به همراه توجه ويژه به ابعاد الهی انسان در کنار مراقبت بر شعائر دینی و مذهبی، پرهیز از حرافی و پرگویی، انجام تمرینات فیزیکی یوگا یا آساناها، تمرینات تنفسی یوگا یا پرانایاما، تمرینات مراقبه ای یوگا یا مدیتیشن و بانداها، مودراها، تغذیه سالم، حضور در طبیعت و . . . روند جریان یافتن پرانا در بدن را افزایش داده، با افزایش پرانا، نیروی حیاتی و به تبع آن، خلاقیت، آگاهی و حضور شخص بسط مییابد. از نتایج دیگر این افزایش سرعت در تصمیم گیری، تفكر روشن و بدون پراكندگی، بدور از شرطی شدگیهای معمول، افزایش صبر، تحمل و محبت است. با این افزایش انسان در چرخه ایجاد شده قرار می گیرد و باز هم میزان پرانا در فرد افزایش می یابد. نهایتاً نیز معجزه اتفاق می افتد و تعادل و هماهنگی، آرامش و رضایت، سلامتی، طیب خاطر و سرور درونی تجربه می گردد. فرد بیدار و رستگار می شود و مرحله نهایی یوگا به وقوع می پیوندد! بنابر این در این جهان تنها احیای مجدد و بازگشت به اصل خود كه همانا زندگی آگاهانه و جاوید در محضر خداوند است که این معجزه را ممکن می سازد . . . این راه كمال انسان است.
♥ تجربه زندگی آگاهانه همراه با سلامتی کامل شما آرزوی ماست ♥
♥ باشگاه یوگا پرنده آزاد ♥
♥ سیمین صدیق ابراهیم نیا ♥